Wednesday, June 18, 2008

DUN Sanglang Diisytihar Kosong


Mahkamah Tinggi Kangar hari ini mengisytiharkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sanglang yang dimenangi oleh calon Barisan Nasional (BN) adalah pilihanraya umum lalu dikosongkan. Ini berikutan keputusan mahkamah menerima pemohonan petisyen yang dikemukakan bekas calon pilihanraya Pas bagi kerusi itu. Bagaimanapun, mahkamah menolak permohonan bekas calon PAS, Ust. Hashim Jasin supaya mengisytiharkan beliau sebagai pemenang kerusi DUN tersebut.


Kes tersebut didengar oleh Hakim Datuk Zainal Adzam Abdul Ghani. Keputusan itu bakal menyaksikan pilihanraya kecil untuk kawasan tersebut. Ust. Hashim Jasin, yang juga pesuruhjaya PAS Perlis, menamakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sanglang, Abdullah Hassan, pegawai pengurus pilihanraya, Muhamad Daud Abdul Hamid dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) sebagai defenden, demikian menurut laporan Bernama. Abdullah, calon Barisan Nasional (BN), diisytiharkan pemenang DUN Sanglang dengan majoriti 149 undi selepas memperolehi 3,384 undi berbanding 3,235 undi yang diperolehi Ust. Hashim, yang merupakan penyandang kerusi tersebut sejak dua penggal lalu. Ust. Hashim memfailkan saman asal pada 17 Mac untuk mendapat pengisytiharan bahawa beliau adalah pemenang kerusi DUN tersebut. Ust. Hashim mendakwa, beliau sepatutnya diisytiharkan pemenang berasaskan kepada perjumlahan undi dalam manakala Abdullah pula memperolehi 3,286 undi, dan dengan itu, menang dengan majoriti 47 undi.
Ust. Hashim memenangi kerusi tersebut dalam pilihanraya umum 2004 dengan majoriti 45 undi, mengalahkan calon BN, Datuk Mastika Junaidah Husin. Dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu, BN memenangi 14 daripada 15 kerusi DUN di Perlis. Kerusi tunggal pembangkang dimenangi oleh calon PAS, Rus'selle Ezlan di DUN Simpang Empat, dengan majoriti 53 undi.
Tahniah untuk barisan peguam Pas (Legal Team) yang bertungkus lumus dalam kes Petisyen Pilihan Raya Dun Sanglang. Allahu Akbar!!!

No comments: